Alvas mysterier

DEN HUVUDLÖSA DRAKEN

och andra deckargåtor 


DEN HUVUDLÖSA DRAKEN

Vad?
15 deckargåtor som läsaren själv ska lösa genom att pussla ihop ledtrådar i texten. De har tidigare publicerats i Kamratposten. Målgrupp: 9-12 år. 

Vem?
Huvudpersonen heter Alva. Hon hjälper stadsvakten att lösa olika brott, alltifrån stölder och bedrägerier till fusk och sabotage.

Var?
Boken utspelar sig kring Kamtopparna, en bergskedja vars profil liknar ett tupphuvud. Miljön är en fantasyvärld av medeltida karaktär med magiska djur, riddare och monster. Fem böcker med samma värld och karaktärer har publicerats av Alfabeta bokförlag. Detta blir den sjätte.


Författaren om sitt verk

Sedan 2008 har mina deckargåtor om Alva publicerats i Kamratposten. 2018 är det alltså tioårsjubileum! Det firas med fyra helt nyskrivna texter som kommer i KP under året samt med denna färska samlingsvolym.

2010 kom den första samlingen deckargåtor, Den falske riddaren, som har sålt i över 6 000 exemplar. Ett par av texterna i den boken har jag högläst hundratals gånger under skolbesök och varje gång känner jag mig rätt nöjd med brott, ledtrådar och lösningar.
Den huvudlösa draken – som släpps 1 december – är alltså den andra samlingsvolymen och här finns några av mina personliga favoriter från senare år med, exempelvis "Den blå kristallen", "Lycksökarna i stenbrottet" och "Det giftiga krypet".

För mig utvecklar den här boken den värld som under många år har byggts upp parallellt i deckargåtorna i KP och i de fyra kapitelböckerna Jakten på juvelerna (2011), Riddarhästens sista strid (2012), De magiska djuren (2012) och Kommando iller(2013).
Den konceptuella förebilden i det här projektet har alltid varit Sherlock Holmes, vars universum och persongalleri utvecklades både i novellerna i Strand Magazine och i romanerna En studie i röttBaskervilles hundDe fyras tecken och Fasans dal. Totalt skrev Sir Arthur Conan Doyle 56 noveller om sin mästerdetektiv. 
Ända sedan jag i årskurs sex lånade min första novellsamling om Sherlock Holmes på skolbiblioteket i Fyllinge har jag varit på jakt efter fler. För i de tummade exemplaren på antikvariaten finns det alltid någon novell som jag inte tidigare läst, och blandningen av texter  tycks oändlig i de många utgåvorna.

Jag hoppas att den som läser både samlingarna med deckargåtor om Alva och romanerna om Kamtopparna kan pussla ihop ett större djup i figurerna och ett vidare perspektiv på världen kring Kamtopparna, precis som jag gjort med den undre världen i Sherlock Holmes London. Och det finns fortfarande många deckargåtor som inte är publicerade i böcker men som kan hittas i tummade exemplar av gamla KP-tidningar i loppmarknadernas dammigaste hörn.

Flera personer har förstås bidragit till boken. Markus Tullberg på Mirum förlag har haft en viktig roll som bollplank genom alla kapitelböckerna, och har även tonsatt gycklarnas sång från Jakten på juvelerna. Resultatet finns på kamtopparna.se 
Henrik Malmsten har formgivit den hittills snyggaste boken i serien, där Stina Lövkvists färgsprakande akvareller äntligen får komma till sin rätt i bokform.
Framöver hoppas vi kunna släppa ytterligare en samling med Alvas mysterier. Minst.

Per Bengtsson
författare
Foto: Tommy Darmark

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Patriarkens död! Ny Valter Green-deckare!

Beställ julklapparna direkt från Mirums lager!

Den listiga vätten – digital släppfest!